Helene Arvidsson: Kvinnan bakom Rawnice Company


Idag vill vi presentera dig för en fantastisk kvinna, utan vilken Rawnice aldrig skulle ha skapats! Möt Helene Arvidsson - grundaren av Rawnice company.

Vem är Helene?

Jag är en 35-årig mamma till en (38 veckor preg med barn nr 2) som bor i Stockholm, Sverige. Jag är gift med Jesper, som är Rawnices stora baws när jag inte är i närheten (jag låter honom tro att åtminstone, vi vet alla att mammor är de riktiga bawsarna).

När jag inte hittar på grym mat och tar hand om bebisar tränar jag, virkar, lagar mat, chillar med min hund Krankelberry, dricker vin och spelar WoW.

Helene, varifrån kom idén att börja sälja supermat?

Redan 2015, när jag grundade Rawnice, var supermatscenen lam AF. Du vet de tråkiga gröna spirulina- och chlorellagrejerna som får din mat att smaka och se ut som det som kommer ur en gräsklippare. Jag stötte på en bild på en Pink Pitaya smoothie gjord på färsk frukt och insåg att jag aldrig hade sett det i Sverige (där jag bor).

Så lång historia kort, jag tänkte att det skulle vara mycket lättare att sälja pulvret än att importera hela frukten. Det tog mig cirka 7 månader att få ut Pink Pitaya på marknaden och vi var det första företaget som lanserade rainbow superfoods till världen. Ett par månader senare läste jag en mycket intressant studie om Phycocyanin (det blå pigmentet i spirulina), dess hälsofördelar och dess fantastiska färg. Jag kunde inte hitta det på marknaden heller så ett par månader senare släppte Rawnice "Blue spirulina".

Efter succén med blå och rosa superfoods var jag på rulle och jag blev besatt av att köpa de starkaste och hälsosammaste pigmenten direkt från mama nature.

Att komma igång är inte lätt, hur såg det ut med Rawnice?

AHAHA det såg ut som en hel skitshow. Låt mig berätta att min styrka ligger på den kreativa sidan och resten var KAOTISKT. Jag hade turen att ha en pojkvän (nu man och baby-pappa) att gå med mig under ett par månader med en fantastisk känsla för organisation och struktur. Med min kreativa hjärna, kompetens inom varumärkesbyggande och kommunikation har vi kunnat skapa regnbågsmagin tillsammans.

Vi hade vårt lager i vår lägenhet i centrala Stockholm och jag tog alla paket till det lokala postkontoret i en blå IKEA-väska varje dag. Det var ett jobbigt men jag är så stolt att vi lyckades göra allt utan externt kapital eller hjälp.

Hur mycket ansträngning krävdes för att starta detta företag?

Min övertygelse är att om man har en stark vision så känns det inte som en ansträngning i traditionell mening. Jag menar att vakna upp varje dag och arbeta för DIG är fantastiskt, även när du måste ta itu med miljontals problem med en nystartad.

Den största ansträngningen var dock att leva i ekonomisk osäkerhet. Jag menar, jag startade inte Rawnice för att bli rik och om pengar hade varit min motivation hade jag inte hållit ut länge. (Jag är fortfarande inte ekonomiskt rik efter sex år om någon undrar haha).

Vad är Rawnice-visionen?

Visionen för Rawnice har alltid varit att visa människor att det kan vara fantastiskt att äta hälsosamt. Vanliga hälsokostmärken använder smala kycklingar som modeller och främjar orealistiska ideal. Jag ville skapa produkter som inte bara skulle locka människor som är smala, vita, solbrända och 20 år gamla. Regnbågen som vi använder som vår symbol handlar inte bara om våra superfood-färger utan representerar också den mångfald vi vill se i världen av "hälsa" och vårt Rawnice-team.

Ditt varumärke har fått en solid position på marknaden. Kunder från hela världen köper dina färgglada puder. Vad skiljer Rawnice från dina konkurrenter?

Tja, jag försöker uttrycka det här på ett ödmjukt sätt. Rawnice uppfann Rainbow superfoods och av den anledningen tittar jag inte så mycket på vad andra företag gör. Det jag hörde från kunder är att vår kvalitet är fantastisk och att vi är väldigt raka och inte överdriver hälsofördelarna med supermat. Jag har sett företag hävda den konstigaste skiten men det är direkt omoraliskt att ljuga om cancerläkande effekter och evig ungdom. Vi värdesätter ärlighet och transparens framför allt på Rawnice.

Vilka råd skulle du ge andra som skulle driva sitt eget företag?

Gör din grej och kopiera inte andra. Titta också på dina hobbyer och vad du brinner för. Du kommer att lyckas om du maler, maler och maler. Det krävs passion för att hålla motivationen uppe när tiderna är svåra.

Hitta en mentor i din bransch. Det är ovärderligt att få input från erfarna människor.

Jag älskar att hjälpa kvinnor i startups så kontakta mig om du vill ansluta. Jag är ganska trevlig och jag kan ett och annat om att driva ett företag:)

Hur har din relation med Rawnice förändrats när du blev mamma?

Tja, jag kan inte vara aktiv dagligen så jag måste se till att den energi jag lägger på företaget kommer att hjälpa oss att gå framåt. Jag lägger all min tid (vilket inte är mycket för tillfället) på produktutveckling, vision och mission för företaget.

Också på en mer känslomässig ton, nu när jag har en dotter (och snart en son) är det ännu viktigare för mig att bekämpa de farliga skönhetsidealen och orealistiska förväntningarna på kvinnor genom mitt arbete på Rawnice. Vi vill verkligen vara rebellen som sticker ut från mängden i en värld av jävla normer.

Vart ser du att Rawnice tar vägen i framtiden?

 Vi har så många coola saker på gång och vi har precis skrapat på ytan. Kan inte vänta med att dela mer med er. Buuuut jag kan inte berätta exakt vilka hemliga saker vi håller på med just nu eftersom jag är pacifist och jag vill inte döda dig.

"Jag gjorde en fantastisk regnbågstårta! Alla älskade den, och jag älskar att den inte bara är snygg att titta på, utan den är också hälsosam! Tack :)"

Se alla recensioner

Gali N.